понедељак, 14. октобар 2013.

Nova verzija ISO/IEC 27001:2013 je stigla!

Međunarodno priznati standardi za upravljanje informacionom bezbjednošću, ISO/IEC 27001) i pridruženi  ISO/IEC 27002, ‘Code of practice for information security management controls’ revidirani su ove godine. Nova verzija objavljena je 25. Septembra 2013.
Nakon objavljivanja inicijalne draft verzije i široke javne rasprave , oba, i  ISO/IEC 27001 i ISO/IEC 27002 su prošli draft fazu i doživjeli finalnu publikaciju u konačnoj verziji. 
Koje su glavne izmjene?

·         Revidirani standard je pisan koristeći novu strukturu višeg nivoa, karakterističnu za sve nove standarde koji se bave upravljanjem sistemima. To dozvoljava jednostavnu integraciju kad se implementira više od jednog sistema kvaliteta.
·         Urađene su određene izmjene u terminologiji, neke definicije su sklonjene ili premještene
·         Zahtjevi procjene rizika usklađeni su sa  BS ISO 31000
·         Zahtjevi prema menadžmentu imaju naglasak na vođenju ( “leadership”)
·         Preventivne akcije su zamijenjene sa “akcije za uočavanje rizika i mogućnosti”
·         SOA  zahtjevi su slični, sa  mnogo jasnije naznačenom potrebom da se kontrole određuju kroz proces upravljanja
·         Kontrole u  Anexu A su izmijenjene tako da odražavaju promijenjene pretnje, da se otklone duplikati i postigne bolje lokalno grupisanje. Dodate su i specifične kontrole u vezi kriptografije i bezbjednosti u vezama sa dobavljačima
·         Stavljen je veći naglasak na postavljanje ciljeva, praćenje performansi i metriku

Za više informacija:




Нема коментара:

Постави коментар