недеља, 6. јул 2014.

Facebook Automatic Wall Post Virus

Ovo što viđate na svojim i zidovima svojih prijatelja ( ...Private Video...) je u stvari virus i to Facebook Automatic Wall Post Virus, koji je dio 'Facebook Virus' porodice Trojanaca. Postoje mnoge varijante Fejsbukovog Automatic Wall Post virusa,  i sve od njih mogu se koristiti za krađu podataka sa korisnikovog računara i dalje širenje preko kanala socijalnih mreža.  Jedna od najvećih opasnosti Fejsbukovog Automatic Wall Post virusa je, što kad jednom inficira računar, on se sam šalje svim prijateljima koje žrtva ima u kontaktima. To znači da je uklanjanje ovog virusa vrlo važno, ne samo da zaštitite svoj računar i podatke, već i da sprečite da se širi po računarima vaših prijatelja i kolega. Podaci koji mogu biti kompromitovani ovim virusom  uključuju vaše onlajn lozinke za različite programe i portale, onlajn bankarsku aplikaciju, imejl naloge. Takođe, on je ozbiljna prijetnja za vaše privatne podatke, i treba što prije biti otklonjen antivirus programom, za koji, to ne treba ponavljati, treba imati najnovija ažuriranja.

Konkretno, ovih dana nalozi na Fejsbuku su napadnuti scam-virusom Trojan.FakeFlash , pri čemu se na vašoj stranici prvo pojavi objava sa naslovom “[ime prijatelja]`s Private Video” , zajedno sa slikom tog prijatelja. Ukoliko bi kliknuli na link, to će vas odvesti na lažni Youtube sajt, gdje će se postaviti “ulazno” pitanje o godinama (što se lako prolazi), a zatim, umjesto video snimka, dobićete obavještenje da vam je Adobe Flash Player pukao, i da treba ponovo da se instalira. Naravno, instaliraćete nešto sasvim drugo...


Glavni načini na koji se ovaj i slični virusi šire sa jednog računara na drugi je upravo pokretanje određenog linka, odnosno programa tim putem. Link može biti predstavljen kroz interesantan poziv na video, kao u ovom slučaju, ili kroz poruku u inboksu u kojoj vaš “prijatelj” šalje nešto. Nažalost, vaš prijatelj ne zna ništa o tome, tu poruku je poslao program koji je on već neoprezno instalirao na svoj računar. Kao dio napada  Automatic Wall Post Virus će jednostavno poslati “sebe” porukom na sve kontakte koje imate. Da biste predupredili ovaj i slične napade, NIKAD NE POKREĆITE SUMNJIVE LINKOVE na vašem Fejsbuk zidu, ili poslate kroz privatne poruke, sve dok niste potpuno sigurni šta je. Uvijek je bolje jednostavno pitati pošiljaoca da li je i šta poslao. Istovremeno, svakog “pošiljaoca” treba upozoriti na to šta stiže sa njegovog imena, i da treba da  odmah “počisti” viruse, jer će u protivnom nastaviti da ih sije okolo, a da toga nije svjestan.
Osim čišćenja virusa, potrebno je promijeniti lozinku, kako na Fejsbuku tako i na ostalim nalozima, pogotovo ako koristite e-banking.
Ponekad ovakvi virusi oštete i pretraživač, pa je korisno i njega preinstalirati. Ukoliko koristite MS Windows, IExplorer će se “zakrpiti” u okviru redovnog Windows ažuriranja ( koje ne treba preskakati, iako znam mnoge koji prvo to isključe!), dok npr. Chrome, FireFox itd. jednostavno obrišite i instalirajte ponovo.

Нема коментара:

Постави коментар