недеља, 10. децембар 2017.

Još jedan pokušaj prevare putem mejla - OPREZ!

Decembar je mjesec kad su mejlovi obično zatrpani, i to je uzrok što pažnja može da popusti, pa se klikne i na nešto što ne bi trebalo.
Posebno treba da budu oprezni korisnici poslovnih mejlova.

Ovih dana na mejl adrese preduzeća u Srbiji i BiH stiže neobičan mejl, u kome ih navodni izvršitelj Ivan Azeljković , Firma Adria doo obavještava o preuzimanju njihovog potraživanja. U prilogu je Word dokument navodnog rješenja, a u njemu link ( naravno, maliciozan FinSpy koji koristi exploit Flash playera)

Primjer mejla:


Primjer fajla:


Još jedan mejl od istog pošiljaoca: ( izvor: Dragan Milosavljević)



U BiH, takođe :

 https://forum.klix.ba/azeljkovic-ivan-t148647.html


Hvala Miodragu Ristiću, vlasniku preduzeća Deto doo što je na svom fejsbuk profilu podijelio slučaj sa svima i upozorio javnost!

Važno je da svu poslovnu poštu pažljivo posmatrate, nemojte plaćati račune za koje ne znate na koje se usluge odnose, preduzećima za koja prvi put čujete, ne nasjedajte na "sudska rješenja" iz postupaka o kojima ništa ne znate, ukoliko dobijete bilo kakvu izmjenu instrukcije za plaćanje, telefonski provjerite sa poslovnim partnerom!

I najvažnije: nemojte kliknuti na link u sumnjivom mejlu!
Čak i kad vam se čini da se ništa nije dogodilo, napadač je možda na vaš računar ili telefon instalirao špijunski program koji prati sve vaše aktivnosti.


Ovakve i slučne slučajeve možete prijaviti odeljenju za visokotehnološki kriminal: vtk@beograd.vtk.jt.rs


Najvovija vijest (11.12.2017.) CERT Republike Srpske izvještava da se ipak radi o ransomveru:

PROČITAJ ČLANAK 


3 коментара:

  1. Isto mi je stiglo jučer, proverila listu izvrsitelja ne postoji Ime doticnog kobajagi izvrsitelja, na sajtu NBS proverila račun ne postoji, Ime posiljaoca maila Adria doo ne postoji, broj presusde u Prvom sudu i na koga se odnosi i shvatila da je prevara. Obavestavajte ljude da znaju

    ОдговориИзбриши
  2. Da, jako je dobro smišljen. Svjetske agencije takođe javljaju o organizovanom napadu na Balkan. Ja obavještavam koliko mogu, juče je prijavljeno i policiji. Ja radim u NBS i zatrpani smo mejlovima preduzeća. Naravno, nikom neće biti skinute pare, radi se o tome da se ne klikne i ne aktivira virus.Većina antivirusa štiti od ovog napada.

    ОдговориИзбриши
  3. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши