понедељак, 13. јануар 2014.

Evropska komisija preporučuje korišćenje ODF

Sve evropske institucije treba da  budu u mogućnosti da koriste ODF (Open Document Format), kaže se u obraćanju potpredsjednika EK  Maroša Ševčoviča evropskom Parlamentu.

U cilju interoperabilnosti, koja je definisana i kao jedan od strateških ciljeva EU, vrlo ja važno da se institucijama i građanima omogući upotreba ODF, kao i slobodu da biraju za koju varijantu Office paketa  će se odlučiti.

Evropske institucije sugerišu da se prihvati minimum od dva ISO standarda, Open Document Format (ODT) i Office Open XML (OOXML).

Evropska komisija već je implementirala otvorene formate, ali priznaju i to da su propustili priliku da budu vodeći, i da na svom primjeru pokažu prednosti  interoperabilnosti.  Priznaju, takođe, da neke evropske institucije i dalje koriste PDF i Majkrosoftovu verziju OOXML,  pri čemu je ODF dostupan samo na zahtjev. Ovo je problem za građane i institucije koji su se odlučili za otvorene formate.
Uprkos tome, EK i dalje snažno podstiče korišćenje ODF i naglašava da je to najbolji način da se postigne interoperabilnost i neograničeno korišćenje javnih dokumenata.

Dobar primjer dolazi iz Švajcarske, zemlje koja nije članica EU, ali podržava upotrebu ODF,  i čiji Federalni sud već deceniju koristi ODF za sva svoja dokumenta.

ODF su podržani paketima LibreOffice i OpenOffice, koji dolaze uz Linux sisteme, ali se isto tako mogu besplatno preuzeti  za rad na MsOffice i Mac platformama.

Domaće zakonodavstvo predvidjelo je ove standarde još krajem 2010., dokument ovdje...

Original tekst možete pročitati  ovdje..

europeword.com

Нема коментара:

Постави коментар